4-8.12.2019 / Białystok

Péter Vácz – Przekraczanie granic: od rysunku po animację

Rozpoczęcie: 4 grudnia 2019 15:15
Zakończenie: 4 grudnia 2019 17:15
Kategoria: Warsztaty

Péter Vácz – Przekraczanie granic: od rysunku po animację

Masterclass: Péter Vácz – Przekraczanie granic: od rysunku po animację

4 grudnia 2019, 15:15
Liceum Plastyczne – Sala Filmoteki Szkolnej, pl. Kościuszki 1, Supraśl
wstęp wolny

Péter Vácz
Pochodzący z Budapesztu, wielokrotnie nagradzany twórca animacji. Swoje studia na Moholy-Nagy University of Art and Design w Budapeszcie (MOME) zwieńczył pracą „Rabbit and Deer” (2013), która zdobyła na festiwalach aż 125 nagród! Od tamtej pory Péter stworzył także dwa nagrodzone, nakręcone metodą poklatkową teledyski „All I’m Saying” i „Dear John” dla znanej brytyjskiej grupy rockowej James. Międzynarodowa premiera jego debiutanckiej krótkometrażowej fabuły „Pillowface” odbyła się w 2018 roku na Warszawskim Festiwalu Filmowym.

Péter uczy także praktyki i teorii animacji oraz prowadzi warsztaty na całym świecie.

Zaprezentuję i opowiem, jak tworzę moje filmy animowane, w których często mieszam różnorodne techniki – od 2D do animacji poklatkowej i lalkowej, czasami nawet aktorskiej. Dodatkowo przedstawię niektóre z moich ilustracji, w których także próbuję przekraczać granice.

Program:
Little P, 1’
Streamschool, 2’
Strawberry, 2’
Dear John, 4’
The Doctor’s Tale, 1’
Rabbit and Deer, 16’
+ ilustracje

Filmografia:
Pillowface, 2018, 11’ (szort)
Strawberry, 2017, 2’ (teledysk)
James – Dear John, 2016, 4’ (teledysk animowany)
James – All I’m Saying, 2014, 4’ (teledysk animowany)
Rabbit and Deer, 2013, 16’ (szort animowany)
Satellite Dish, 2013, 1’ (szort animowany)
Streamschool, 2010, 2’ (szort animowany)